Google Webmaster Tools Incorrectly Reporting Some 404 Errors

Jul 31, 2008 • 8:01 am | comments (4) by twitter Google+ | Filed Under Google Search Engine Optimization
 

Google 404 Errors Not RightA Google Groups thread has confirmation from Google that Google's Webmaster Tools may be reporting incorrect 404 status reports.

In fact, for this site, Google has reported over a 150 pages not found, in the webmaster tools section. The fact is, most of those pages are not reporting a 404 error and are functioning just fine. I have a screen shot of one of the pages of the report at Flickr. One of the 150 or so reported URLs by Google is this one of Guy Kawasaki's keynote at WebmasterWorld. If I plug in that URL into a http header checker tool, it returns a HTTP Status Code: HTTP/1.1 200 OK, not a 404.

In any event, JohnMu of Google said that they are working on it:

It's come to our attention that some URLs are listed as 404s for some sites in Webmaster Tools even though they were apparently crawled correctly. In general, even if we were not able to crawl some URLs correctly once or twice, this should not affect a site's crawling, indexing or ranking in our search engine.

We're currently analyzing the situation and will give you more information as soon as we have it.

He did say that this "should not" affect your actual rankings. It does seem to appear the above page I mentioned is ranking in Google just fine.

Forum discussion at Google Groups.

Previous story: Daily Search Forum Recap: July 30, 2008
 

Comments:

Jaan Kanellis

07/31/2008 12:28 pm

I have been seeing this happen for as long time.

Pawel

08/07/2008 07:27 am

it affects my website as well except it hurt my ranking a lot for more than 200 keywords.

Joel

11/11/2008 03:28 pm

It also happen to my site, today I was checking my website in Google Webmaster and for my surprise I got a 208 404 not found. I checked the links and yes they show a 404 error. The problem I don't know how my post change the date of the real posting.

No Name

07/18/2009 12:47 am

I also encountered this problem when I placed a link to another website on my website footer. 404 Error started to show in my google webmaster's tool and todate, I have 685 404 errors. I really don't know what happened but it seemed like the link that I placed have attached itself to my posts URL. I have already removed the link in the footer and as a result the "linked from detected" pages were already corrected. Now the question is do I need to do 301 redirect for the reported problems or will I just wait for google to crawl my pages again?

blog comments powered by Disqus