Google Fetch As GoogleBot Submission Not Working

Apr 30, 2012 • 8:02 am | comments (29) by twitter Google+ | Filed Under Google Search Engine Optimization
 

Google Webmaster ReportThere are dozens of reports in the Google Webmaster Help forums that the submit URL to Google via the Fetch as Googlebot feature is not working.

I tested it myself and it is indeed not working.

When I navigate to the "Fetch As Googlebot" under the "Diagnostics" section. I then fetch a URL and it works. After you fetch the URL Google often lets you submit it to the index. When you try that, it returns an error that reads, "There was an error processing your request."

Here is a picture I mashed up of the tool with the error:

Google Fetch As GoogleBot Submission Error

I am not sure how used this feature is, but John Mueller from Google said:

The team is currently working on that and hoping to have it resolved in the near future.

The issue was first reported last Thursday.

Forum discussion at Google Webmaster Help.

Previous story: Daily Search Forum Recap: April 27, 2012
 

Comments:

Hsusains4ever

04/30/2012 12:18 pm

Yes same here.    when we are submitting our site for index its giving an error.

Steve

04/30/2012 01:02 pm

Thanks for the post, I was running around in circles trying to sort out a problem I don't actually have :)

Jlv

04/30/2012 01:18 pm

Good to know, I thought it was just me. I only tried using this for the first time a couple of weeks ago.. 

Vamsi M

04/30/2012 01:22 pm

I hope their crawler submits the links to index using the error logs after the issue is fixed. 

Cochineal

04/30/2012 02:31 pm

the same problem:(

Greenzizzle

04/30/2012 02:56 pm

I having the same issues with my website  2four6.com

Fastpartz

04/30/2012 03:28 pm

yup - same here - trying to get a rebuild to be cached/clear out the holding page from their cache and nada - http://fastpartz.com 

John McCheap

04/30/2012 05:03 pm

I though I was only me, but yeah, It is not working since 4 or 5 days ago.

Jay I EntranceUniversity.com

04/30/2012 05:19 pm

i have the same crawling issue in my website http://colegentrance.blogspot.com.

Ansh

04/30/2012 06:32 pm

The complete google quality team is crying for  only quality but if they are not indexing sites how they can provide the quality as much they want????????

Ansh

04/30/2012 06:32 pm

 The complete google quality team is crying for  only quality but if they are not indexing sites how they can provide the quality as much they want????????

$17507387

04/30/2012 07:58 pm

I have resubmitted my sitemap but only 13 from 64 pages are indexed now.It was indexed 64 before.

Chris Williams

05/01/2012 05:08 am

It's fixed, found out here: and it works now. http://botcrawl.com/fetch-as-googlebot-april-2012-there-was-an-error-processing-your-request-google-update/

Scottantonybrown

05/01/2012 09:09 am

I have submitted a site this morning and it is still not fixed as I am still receiving the error message

Tommy E

05/06/2012 01:03 am

I just tried to use this feature and was getting this error.  Thanks for the info.

Jessie

05/29/2012 04:21 am

it's still screwing up, as of May 28. Did 8, failed on the 9th one.

tony k

07/04/2012 12:37 am

so how do coupons websites can be ok with that such as retailmenot and www.fyddo.com those websites all somthing in comment ( alot of affiliate links

Evren İnanç

08/05/2012 01:51 pm

Problem still persists as of August 5, 2012

davenoble

08/20/2012 11:17 am

Looks like maybe a time delay. I successfully submitted every other request, then waited a bit, then went back to re-submit more. One more went ok, then the next one failed. I would guess it is in a busy state and cannot take another submission. If this is found true, it might be a better message to display "submit busy, please try again later"

Guest

08/24/2012 02:55 am

9:53 pm August 23, 2012. Just got the error. Ah, quality. . . . .

Peter

09/02/2012 04:35 am

Yeah, the problem is still ongoing. It gave me a fright, as I'd thought my site had a problem!

Pushka Gib'en

07/01/2013 04:51 pm

It's 2013 and this is still not solved?

Pushka Gib'en

07/01/2013 04:53 pm

Ah, I tried it again and it worked... ok - just don't go crazy, and try a few times, should be ok ~ maybe there are 3248582593824 people trying to do it at once~?

Pushka Gib'en

07/01/2013 04:53 pm

Ah, thanks for the hint ~ I tried it again with one of my links and it worked ~ ~

Tavegg

08/02/2013 10:23 am

That happened to me too. Got that error, tried it again, and then the error was gone.

Ed

09/04/2013 03:59 pm

The issue is still occurring as of the 4th of September 2013.

adil

10/08/2013 07:56 am

My blog was completely ignored by google, I was often used fetch as google to submit URL.

raju

10/28/2013 04:00 am

its still getting but trying gain not working some times

kamaldeep

04/01/2014 12:30 pm

its 2014 and still nt solved :P

blog comments powered by Disqus